Οι Σπίλοι, κοινώς γνωστοί ως “Ελιές” είναι ένας καλοήθης πολλαπλασιασμός των κυττάρων που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα μας. Εμφανίζονται συνήθως στην παιδική και νεαρή ενήλικη ζωή του ατόμου. Ακολουθούν τη φυσική τους πορεία με την ενηλικίωση και βαθμιαία υποστρέφουν μετά τη γήρανση. Γενετικοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τον αριθμό και το είδος των σπίλων, ωστόσο η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους. Επομένως ο κάθε σπίλος μπορεί να έχει διαφορετική εικόνα ανάλογα με την ηλικία, τη θέση και το φωτότυπο του ατόμου, αλλά και ο ίδιος σπίλος μπορεί να μεταβάλλεται στην πορεία της ζωής του.
Η κλινική τους εικόνα ποικίλει. Μπορεί να είναι επίπεδοι ή να προβάλλουν σαν οζίδια, το χρώμα τους επίσης κυμαίνεται από ανοιχτό καφέ έως μαύρο ή και μπλε, ενώ μπορεί να εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπως και στο τριχωτό της κεφαλής, στους όνυχες, σε παλάμες και πέλματα ή και στον οφθαλμό. Η εικόνα τους μπορεί να μιμείται καλοήθεις βλάβες , όπως η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση ή και κακοήθεις, με κύριο ζήτημα τη διαφορική διάγνωση σπίλου και μελανώματος.
Όταν υπάρχει η υποψία κακοήθειας, συστήνεται η προληπτική χειρουργική εκτομή των σπίλων καθώς και των ορίων περιμετρικά αυτής από δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό, ώστε το τεμάχιο να αποσταλεί για βιοψία. Η διάγνωση διευκολύνεται σημαντικά με τη βοήθεια της μεθόδου Χαρτογράφησης. Κατά τη χαρτογράφηση καταγράφονται οι σπίλοι του σώματος με τη χρήση ψηφιακής φωτογράφισης, ανάλυσης και αποθήκευσης των δερματοσκοπικών εικόνων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Συνιστάται η χαρτογράφηση των σπίλων να γίνεται μία φορά το χρόνο, εκτός αν θεωρηθεί αναγκαία η επανεξέταση κάποιου σπίλου σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
Συστήνεται ο ετήσιος έλεγχος των σπίλων και λοιπών βλαβών του δέρματος, καθώς και η ανά έξι μήνες αυτοεκτίμηση των ατόμων για την ανίχνευση νέων βλαβών ή βλαβών που παρουσιάζουν μεταβολές. Μερικές φορές πρέπει να αφαιρεθεί ένας σπίλος, είτε επειδή είναι ύποπτος για εξαλλαγή, είτε επειδή δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με Laser ή χειρουργικά, κατόπιν συνεννόησης με το δερματολόγο.
BrightSkin © 2024
Designed by HTML Codex - Adapted by NK